Alegerea pestilor si a plantelor

Dupa cum spuneam intr-un articol anterior odata decis la forma acvariului si componentele sale se va trece la alegerea pestilor si plantelor. In aceasta etapa exista doua directii de orientare, mai précis este vorba de alegerea pestilor in functie de caracteristicile acvariului si in principal ne referim la volumul acestuia, si de caracteristicile fizico-chimice ce trebuiesc indeplinite atat de catre pesti cat si de plante, iar a doua directie este alegarea plantelor ce urmeaza sa le introduceti in acvariu. Plantele se cumpara in general odata cu acvariul, in timp ce pesti ceva mai tarziu. Stiu ca de regula nu aveti rabdare si vreti pesti imediat, insa acvariu dupa plantare trebuie obligatoiu sa treca printr-un proces de cilcare (despre ciclare vom vb intr-un articol separat).

Alegerea plantelor desi la prima vedere pare simpla sunt cateva lucruri de care trebuie sa tineti seama: unul ar fi lumina, altul ar fi pH si duritatea apei, fertilizanti (despre fertilizanti vom vorbi intr-un alt articol mult mai pe larg) si ultimul temperatura pe care trebuie sa o asigurati pentru o dezvoltare armonioasa. Trebuie sa alegi plante care au aceleasi caracterisiti si care au acelasi necesar. Nu luati multe plante de la inceput daca nu aveti experienta pentru a nu arunca bani in vant. Alegi plante care au un necesar mediu spre scazut de fertilizare si lumina, pentru inceput, urmand ca dupa ce ati capatat experienta sa treceti la plante, mai deosebite ca ingrijire si inmultire. Pentru a va usura munca si cautarile am sa va prenzit cateva specii de plante ce necesita putin lumina si un link unde puteti gasi mai multe detalii despre fiecare in parte: mai multe specii de Cryptocoryne, Anubias, Rotala, Echinodorus parviflorus, Hydrocotyle leucocephala, de Myripphullum, Bacopa caroliniana/ monnieri, Vesicularia dubyana (Java Moss) si Mircosorum pteropus intalnit sub numele de Java Fern, Hygrophila polysperma.

http://www.aquascaping.ro/index.php/plante-pentru-acvariu/

Ar mai trebuie sa stiti faptul ca plantele nu trebuie sa aiba frunzele transparente, patate de alge sau radacinile negre, acestea fiind semne ca planta este bonlava.

Ca si in cazul altor vietuitoare pesti au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta frumos si armonios, iar in cele ce urmeaza am sa va arat cum se calculeaza volumul de apa pentru fiecare peste pe care vreti sa il cumparati. Pesti care ajung la maturitate la 5 cm au nevoie de circa 1-1,5 litri pe centrimetru de pesti, asta insemand ca va avea nevoie de un volul situat intre 6 si 8 litri de apa. Pesti care ajung la maturitate la 10 cm vor avea nevoie de cel putin 2 litri pe cm, pentru cei care ajung pana la 14 cm vom avea nvoie de 3 litri pe centrimetru de peste, iar ce este peste aceasta lungime are un necesar de 4 litri pe cm. Probabil ca acum va intrebati de unde veti sti ce dimensiune vor avea la maturitate, daca sunteti un acvarist incepator, pai nimic mai simplu de la achizitionare acvariului si pana la plantelor si pana la introducerea pestilor de regula dupa 1 sapatamana de la plantare si se va face treptat (pentru a nu destabiliza acvariu). Avand astfel posibilitatea sa cereti ajutorul unui specialist, sa consultati diferite carti si reviste, nu prea sunt nici una nici alta ape piata, astfel va ramane internetul. La prima vizita la pet shop atunci cand cumparati acvariu si plantele cereti infomatii despre pestisorii care va plac, si eventual cereti sa va scrie denumirea lor populara daca nu cea stiintifica pentru a va usura munca de cercetare acasa. Odata gasita specia dorita de catre dumneavoastra, trebuie sa urmariti urmatoarele caracteristici specifice fiecarei specie in parte, dimensiunea (am discutat mai sus importanta ei), propietatile chimice ale apei de unde provine (pH, Gh, Kh), si propietatile fizice (temperature). Daca va intrebati de ce trebui sa stiti atatea lucruri despre niste vietuitoare atat de mici, am sa va spun ca exista doua motive: unul este dorinta de a nu pricinui moarte pestisori, daca apa pe care o aveti nu este propice dezvoltari lor, iar al doilea motiv ar fi ca pesti trebuie sa aiba cam acelasi caracteristi cu plantele, cand vorbim de propietati chimice si fizice. Deasemenea trebui stiut ca sunt si pesti care obisnuiesc sa mananca plante sau sa scormoneasca substratul, deranjand plantele sau chiar scotandule din radacini.  NU luati pesti care au aripioarele stranse, rupte, pesti decolorati, pesti care stau pe fundul bazinului izolati (daca nu sunt sanitari), care respira anevois sau care innoata greoi, leganandu-se din tot corpul, astefle de pesti sunt bonlavi sau in convalescenta.

Daca ma intrebati pe mine ce pesti imi plac, am sa va zic scalari, neoni, discusi, in general pesti mai greu de ingrijit, si mai frumosi (din punctul de vedere al unui acavrist experimentat), insa daca ma intrebati cu ce anume ar trebui sa incepeti, va recomand cu caldura pesti usor de ingrijit precum:

xipho (xiphophorus helleri)

molly „balon” (mollienisia sphenops)

platy (platypoecilus maculatus),

guppy (lebistes reticulatus)

beta (betta splendes)

pestele paradis (macropodus opercularis)

gurami (trichogaster trichopterus)

sau zebra (danio rerio).

Pentru inceput acestea ar fi speciile pe care ar trebui sa le abordati, atentie nu toate odata sa faceti ciorba in acvariu, incercati deasemenea sa nu suprapolulati bazinul si sa va alegeti plante pe „gustul” (asemanatoare ca cerinte fizico-chimice) acestor pesti.

O greseala facuta frecvent  de catre acvaristi incepatori este alegerea unei specii foarte frumoase si populare precum carassius auratus. Desi este un peste atat de frumos si apreciat este totusi un peste care are nevoie de spatiu mare de inot si face multa mizerie, fapt pentru care eu nu il recomand pentru inceput.

carassius auratus

Acest peste are foarte multe varietati pe care le puteti identifica la adresa urmatoare:


http://commons.wikimedia.org/wiki/Carassius_auratus

Odata realizata compatibilitatea cerintele fizico-chimice dintre plante si pesti, este cel putin la fel de important sa verificati compatibiliteate intre speciile de pesti alese de catre dumneavoastra. Exista posibilitea ca un peste sa nu fie compatibil cu altul chiar daca provin din aceasi zona geografica, nu este obligatoriu sa aiba aceleasi cerinte fizico-chimice. De regula aceasta compatibilitatea dincolo de conditiile fizico-chimice se refera la potentialul agresiv al pestilor, lucru ce trebui avut in vedre atunci cand alegeti pesti ornamentali. In cele ce urmeaza am ca va prezit o lista cu cateva specii de pesti si compatibilitatile lor:

Puntius Tetrazona poate convietuii cu urmatoarele specii: puntius nigrofasciatus, hemigrammus caudovittatus, mollienisia sphenops, melanotaenia macculochi, betta splendens, puntius conchonius, colisa lalia, xiphorhorus helleri, brachidanio rerio, puntius oligolepis, rasbora heteromorpfa, hemmigramus pulcher, tricogaster leeri, platypoecilus maculatus,  etc. Desi teoretic este foarte compatibil, practic este foarte posibil sa aveti probleme cu acomodarea acestui peste.

Brachidanio rerio (zebra): puntius conconius, danio malabricus, hemigrammus pulcher, hemigramus cauduvittatus, lebistes reticulates, alte specii de brachidanio, puntius nigrofasciatus, puntius tetrazona, varietatile de corydoras, colisa lalia, platy, molly, etc. Acest peste este atat de pasnic incat daca nu ar inota in card nici nu si-ar face simtita prezenta in acvariu.

Platypoecilus maculates: hemigrammus ocellifer, xipho, specii de brachidanio, conconius, specii de hemigrammus, molly, betta splendens, specii de puntius, colisa lalia. Deasemenea extrem de pasnic ca si zebra

Xiphophorus helleri : conconius, danio, molly, lebister reticularis, colisa lalia, branchidanio, puntius, platy, betta splendens, corrydoras, tricogaster leeri.

Conconius: carassius auratus, danio, molly, puntius, branchidanio, colisa lalia, betta splendens, corrydoras.

Trichogaster lerri: puntius tetrazona, betta splendens, rasbora, colisa lalia, molly, xipho, scalari, discus.

Carassius auratus : macropodus opercularis, conconius, corrydoras, dar de regula se recomanda a sta singuri sau cu alti carasi

Lebister reticularis( guppy) : brachidanio rerio, danio malabaricus, xiphophorus helleri, molly.

Scalari: discus, neoni, leeri.

Aceste compatibilitati nu sunt batute in cuie, ele pot varia si se pot modifica in functie de foarte multe situatii, ca de exemplu, daca o pereche adulta se afla in perioada de reproductie poate deveni mai agesiva decat de obicei, sau poate deveni agresiva chiar si cu pesti din aceasi specie. Un alt factor ar fi varsta la care a fost introdus in acvariu (de regula pesti introdusi de pui se acomodeaza mai bine decat adulti), deasemenea factori de stres continuu pot genera agresivitatea anumitor specii, inclusiv modul de alimentatie (administrarea de grana vie) poate determina un comportament agresiv  fata de anumiti pesti, existenta unor paraziti pe corpul altor pesti poate genera la fel de bine un comportament agresiv din partea semenilor din acvariu.

Pentru orice eventualitate am sa va rog sa accesati urmatorul link pentru a verifica compatibilitatea speciilor pe care le aveti sau vreti sa le achizitionati.

http://www.ratemyfishtank.com/freshwater_compatibility_tool.php

http://www.petco.com/assets/livefish/freshwaterchart.html

http://badmanstropicalfish.com/fish_chart.html

http://www.liveaquaria.com/general/compatibility_chart.cfm

Acestea fiind spuse trebuie sa ne apucam de amenajat acvariul, dar asta intr-un articolul viitor.

Reclame

59 răspunsuri

 1. io is incepator in acvaristica. mi-am luat azi acvariu si pesti si ca si unn prost am facut cea mai mare greseala. i-am pus in aapa de la robinet si nu o fost bun ph -u sau era prea clorata apa ca o murit 13 pesti din 16
  m-am enervat intr-un hal. da m-am informat si acuma stiu cce am gresit si ce numai trebuie sa mai fac inca o data. oricum mi-am cheltuit vreo 80 de lei a proasta. ca si cum i-as fi aruncat la gunoi

  • Buna!Din nefericire te-ai grabit si nu te-ai informat initial.Si eu sunt incepatoare dar de frica sa nu pateasca al meu peste ceva,am cautat tot felul de info pe net.Apa ce urmeaza a fi pusa in acvariu trebuie lasata minim 24 de ore la decantat si trebuie sa adugi in ea solutie de conditionat apa(eu am safe start de la tetra) ce se poate comanda pe net sau o iei din petshop.De asemenea,trebuie sa ciclezi acvariul.Site ce te-ar putea ajuta https://acvaristica.wordpress.com/2008/08/14/ciclarea/. Ciclarea dureaza intre 4 si 6 saptamani de obicei dar eu am cumparat super battle bacteria si am putut pune pestii in acvariu dupa 4 zile.
   Sper ca am putut fi de folos.Mult succes!

 2. se intampla destul de des astfel de acccidente din pacate, dupa ce imi dau eu seama la prima vedere este vorba de o intoxicare cu clor, apa de robinet continu mult clor. trebuia sa o lasi la decantat.
  citeste articolul apa de acvariu si citeste si cum se introduc pesti in acvariu in articolul amenajarea unui acvariu.

  daca ai intrebari iti stau la dispozitie.

 3. Buna seara.
  Unchiul meu si-a luat un acvariu mare si frumos desi a cam amestecat specii de pesti care nu se potrivesc.
  Acvariul are 200 L si 10 carasi aurii, 6 scalari, 2 xipho, 5 guppy, 2 trichogaster lerri, 3 „rechini” (seamana cu niste rechinasi dar nu stiu cum se numesc) si cativa sanitari. Asta dupa ce au murit vreo 10 pestisori.
  Trecand cu vederea problema aglomeratiei, crasii aurii sunt bolnaviori. Am gasit unul mort care avea aripioarele mancate, iar la baza cozii avea o rana deschisa. M-am uitat si la ceilalti si am observat ca pe corp, exact unde incepe coada au niste rani ca si cand le-ar fi dat sangele prin piele.
  Puteti va rog sa imi spuneti ce boala ar putea sa aiba?
  Eu le-am cuparat General Tonic de la Tetrra.
  Alte detalii: temperatura apei 23 C (desi acum trei zile era 27), filtru extern TetrraTec, neon Jewel 60 W, fara popa de aer, plante, buturuga cu plante pe ea, apa cu infuzori si suspensii albicioase), mancare de la Tetrra, solutii : clorocid, AquaSafe
  Va multumesc frumos.

  • MAI OAMENI BUNI VOI A-TI AUZIT DE CICLAREA ACVARIULUI????????
   SI SCOATE SCALARII DE ACOLO CA NU MERG DE LOC CU RESTUL POPULATIEI

   • unii au auzit, alti nu, dar as dori ca in viitor sa nu te mai dai rotund si sa ne mai iei de sus, daca vrei sa iti mai aprob comenturile

 4. la prima vedere general tomic este un medicamanert foarte bun pentruy ulceratii ar trebui sa ii treaca, fa tratament atat in bazin cat si bai separate, clorocid nu il mai folosi mai bine lasi apa la decantat, aquasafe iar nu il mai folosi incearca sa folosesti cat mai putine solutii de pre4parat apa, neavand experienta este foarte posibil sa nu folosesti corect solutiile plus ca este mai sanatos fara. banuiesc deasemena ca nu ai ciclat bazinul inainte de a baga pesti, iar asta ar putea fi problema principala a morti pestilor.

 5. Buna Seara.
  Am si eu o problema si sper ca ma puteti ajuta.
  Am un acvariu home made de 50l net neon 10w pietris substrat cumparat filtru aquael mini fan intern (ca cel prezentat intr-un atricol de mai sus) incalzitor aquael 50w termometru digital tetra ,plantat cu 2cacomba 1 mare si un pui 1 anubias si inca 2 plante 1 de siprafata si una cu frunze rosu cu verde
  pestisori:10 guppy ,4 pui micuti ,2 neoni albasti ,2 platy,2 sanitari albi 1 botia (yoyo) 1 ancistrus
  (scuze pentru numele pestilor )
  problema mea este ca apa este cam tulbure si are particule mici albe , nu stiu ce sa mai fac am incercat schimburi de apa mai dese soluti de clarificare tetra aqua crystal clear si tot nimic am sifonat si substratul la schimbul de apa
  idea e ca pestisori au facut si posturi negre hranirea se face de 2-3 ori pe zi cat maninca< si tot nimic
  acvariul il am cam de 2 luni si apa nu am reusit sa o clarific cu nimic
  va rog sa -mi dati un pic de ajutor ca nu mai stiu ce sa fac!
  Va multumesc.

 6. Scuze , pentru ca nu am postat la ”Intrebari si raspunsuri ”
  nu se va mai repeta !

 7. ar fi cateva lucruri de mentionat pe care inca nu mi l-ai spus asa ca te voi intreba eu:
  1 vreau sa stiu exect cum speli acvariu si filtru (toate etapele)
  2 ciclare ai realizat-o?
  3 ai folosit medicamente, solutii??? daca da ce anume?
  4 ai teststat pietrisul? (testul cu otet sa vezi daca este calcaros) de spalat l-ai spalat bine inaite de a amenaja acvariul?
  5 schimbul de apa il faci total sau partial?
  6 ce tip de mancare le dai?

 8. Penrtu ca am promis ca nu mai postez aiurea mi-am luat libertatea de ati raspunde la sectiunea ”Intrebari si rspunsuri”
  Cu respect.

 9. Salut, am o intrebare scurta pentru tine. Am cumparat de curand un acvariu mic (20L) si prea multi pesti in prea scurt timp(printre alte greseli). Am inceput sa citesc dupa ce azi am gasit mort un neon. Te rog sa imi spui daca corydoras (2 bucati care seamana cu albinele) au niste mici puncte cat un varf de ac de culoare alba peste tot corpul(inclusiv coada si cap). Nu stiu daca e normal sau poate e o boala.
  Detalii despre acvariu: Ph 8 – 8,5 ; pesti:3 molly, 1 scalar, 3 neoni, 2 zebre, 2 luptatori siamezi, 4 sanitari; 2 plante; ceva pietre fara pietris.
  Multumesc anticipat.
  Marius Simion

 10. pe viitor am sa te rog sa pui intrebarile pe pagina special formata. pana una alta intradevar ai o boala in bazin, popular se numeste gris se trateaza cu bactopur solutie (de la sera ceva mai ieftin verde de malachit, rezulatate mai slabe) si ridicarea temperaturi la peste 27 de grade. de la 27-28 de grade protozorul vinovat nu se mai inmulteste. o alta problema pe care o ai este suprapopularea bazinului. pe cat posibil as vrea sa stiu si ce aparaturi ai eventual chiar o poza cu acvariu ca sa te indrum mai usor dar posteaza pe pagina de intrebari si raspunsuri.

 11. Am un Betta albastru … Este frumos foc … Vreau sa stiu si eu cu ce pesti poate convietzui pentru ca am un acvariu de circa 18 l… te rog ajutama chiar am nevoie sa stiu … Nu as vrea sa il dau cuiva pentru a achizitiona alti pestishori … Multumesc !!!

  • Buna.Al meu betta convietuieste cu un peste sanitar pe care il ignora total si cu inca trei femele de betta DAR am citit foarte mult inainte si nu recomand sa ii iei femele pentru ca de cele mai multe ori masculul este agresiv cu ele si sfarsesc prin a fi ucise de el(sunt si femele care ataca masculul)asadar cred ca in cazul meu a fost un mare noroc .Prin urmare recomand un peste sanitar(este foarte bine acceptat de betta si ,in plus,este un peste foarte benefic in acvariu).

 12. pai il poti lasa foarte bine si singur, este suficient de mare si de frumos incat nu ii mai trebui companioni, in ceea ce priveste alti beta nu incape discutie, nu au ce cauta in acel bazin altfel se omoara intre ei, alti pesti dac sunt prea mari ai probleme cu apa, dac sunt prea mici se pot stresa din cauza domnului beta. iti recomand sa il lasi singur nu sufera de singuratate, bagai plantute in cazul in care nu are. fai schimburi partiale de apa odata pe saptamana pana la 30%. mancare are nevoie de 2-3 granule cel mult pe zi. sa il stapaneti sanatoasa. pe viitor te rog sa postezi la sectiunea cu intrebari mersi mult. daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie.

 13. Am de 2 luni un acvariu; de la ciclare la amenajarea plantelor am facut totul ca la carte (obsesie de incepator). Am adus primii pesti, 10 tetrazona, sa vad daca ma descurc – o duc foarte bine; acum cateva zile am vrut sa mai introduc o specie, asa ca am mai luat 10 neoni; din pacate neonii au fost mancati de tetrazona… nu vreau nici sa renunt la tetrazona, dar nici sa am o singura specie in acvariu. Ce specie de pesti ar putea fi compatibila cu tetrazona, astfel incat sa nu fie vanati, dar nici sa nu se transforme ei in vanatori? Acvariul are 80l

  • in cei 80 de litri nu mai poti baga nimic atat timp cat ai crescut tretrazona singuri, o solutie ar fi sa scoti tretrazonele si sa aduci pesti noi de exmeplu niste gurami, zebre, pesti de origine asiatica ca si tretrazona, dar nu iti poate garanta nimeni ca nu vor reveni la obiceiul agresiv dupa reintroducerea lor in acvariu.
   ar mai fi o problema acvariul este prea mic ca sa mai poti adauga pe langa cele 10 tretrazona alti pesti., ai face bine sa mai renunti din tretra, numia bine!!

 14. si inca o intrabare…
  ce e aia ciclarea acvariului cum se face?

  • ai pe blog un articol intreg dedicat acestui proces, nu trebuie decat sa il citesti.

   pe viitor foloseste pagina intrebari si raspunsuri te rog frumos

 15. Am si eu o intrebare urgenta. Cu ce pesti este compatibil betta? Multumesc.

 16. sall tuturor
  o intrebare ……….
  se inteleg beta cu neonii?

  • nu se prea inteleg, beta uneori au tendinta de a fi teritoriali, nu mai spun prefera tipuri de ape diferite

  • eu am 5 neoni, un mascul de betta matur (am avut si o femela dar era terorizata de mascul si am dato), un sanitar (nu stiu din ce familie este….este alb ochii rosii cu aripioarele rosii, el are 10 cm), si o pereche de guppy
   neonii se inteleg bine cu betta (cel putin la mine in acvariu nu au fost probleme) Betta este umpik mai agresiv, alearga guppy dar nu i-a ciupit nici odata, am noroc ca masculul de gupp nu are dezvoltat voalul

   • ai pus degetul pe rana ca sa zicem asa, neoni cu gupyy si beta alaturi de un labeo frenatus (sanitarul tau) alcatuiesc o ciorba totala. tocmai ai dat un exemplu de asa nu

 17. imi plac toti pesti de acvariu foarte mult daca vreti sa luati aidiu meu va rog

 18. am o intrebare:am cumparat o femela de xifo matura,cel de la care am cumparat-o mi-a spus ca trebuie sa nasca ,are burta neagra ,e mare,de cand am cumparat-o asa e,cum v-am spus,numai ca are 5 saptamani de cand e separata si tot la stadiul ala de inceput e,va rog sa-mi spuneti,cat e perioada de gestatie la xifo??va multumesc

  • perioada de gestatie la fixo este de 6 saptamani, ca sa iti poti da seama cand se apropie de fatat priveste pestele de deasupra bazinului, ar trebuie sa aiba abdomenul patratos, este mult pana prinzi o fatare apoi notezi intr-un carnetel si ti cont ca din 6 in 6 saptamani fata (+/- cateva zile).

   in viitor foloseste pagina de intrebari si raspunsuri

 19. sunteti minunati !!!o zi buna!!!

 20. buna! vreau sa-mi iau un pestisor betta,insa nu stiu nimic practic despre ingrijirea lor,doar din ce am citit pe ici pe colo.Am inteles ca nu sunt ff pretentiosi ,nu au nevoie de oxigen si nici de incalzitor, multumindu-se cu apa la temperatura camerei.As dori sa iau un acvariu mai marisor (max 12 l) pt el in care sa pun si ceva plante,doar ca nu ma pricep ce plante agreeaza si care sunt mai nepretentioase. inca nu m-am lamurit nici cum se schimba apa.unii spun ca se schimba doar 30% din apa, altii ca e nevoie sa se schimbe toata..Daca o schimb pe toata cum procedez cu plantele,cu nisipul/pietrisul? Iar daca schimb doar 30% nu se aduna mizerie pe fundul acvariului? De mancare ce trebuie sa ii dau,de cate ori pe zi?

  • intradevar beta splendes este un peste ce se preteaza pentru orice incepator.

   1. legat de plante lucrurile sunt mai complicate decat par. ca sa iti reziste plantele trebuie sa aiabe lumina articiciala (neon, lampa), deci ai grija ce acvariu iti iei.
   2. ca specii de plante poti folosi anubias nana, java ferm (creste cam mare petru bazinul pe care il vrei tu, dar poti incerca) si niste java moss (alte tipuri de moss sunt ceva mai pretentioase). nici una din plantele acestea nu necesita un o fertilizare intensa si nu se planteaza in substrat, deci iti vei lua doar pitris simplu ca sa arete frumos bazinul.
   3. schimburile de apa se fac doar partial, intre 30 si 50%, in fuctie de cat de des faceti acest lucru si cat de tare este murdara apa.
   4. hrana administrata zilnic nu trebuie sa depaseasca 2 -3 granule pe zi. este suficienta si o singura masa, iar o data la 7 zile poti sa nu ii dai nimic, are tendita de obezitate.


   in viitor foloseste pagina de intrebari si raspunsuri

 21. cine imi poate spune si mie in cat timp puii de xifo se fac maturi ? buni pentru imperechere?

  • te rog frumos posteaza intrebarile pe pagina cu intrebari si raspunsuri in viitor. dureaza circa 2-3 luni cu conditia sa le dai hrana vie din belsug

 22. mult respect pt site! dar am si ew nevoie de ajutor ,am un acvariu d 70 d l in care am 4 guppy,9 pui,3 mulinezi ,5 conconusi si 3 sanitari. marea problema este ca pestii au inceput sa imi manance plantele si nu imi dau exact seama kre din ei sunt capul rautatilor, va rog 1 raspuns pt ca am plantele facute praf! va multumesc.

  • mulinezi ar fi capul rautatilor, insa este foarte posibil ca plantel sa moara de la sine. a creste plante naturale intr-un acvariu nu este asa de simplu cum pare

 23. Buna ziua!
  Ieri am repopulat acvariu meu de 110 l

  acum am vreo :
  15 conconiu
  3 sanitari albi/2 negri
  2scalari destul de marisori
  3moly
  4 xipho
  6 guppy
  2 tetra negri
  2 neoni

  din start mi se pare ca scalarii nu prea merg cu restul
  si la fel si conconius dar nu sunt sigur asa ca am apelat la dv
  va rog sa ma ajutati
  multumesc

 24. am un acvariu de vreo 30 de litri cred, am 3 guppy al 4-lea gup am uitat sa pun capacul dupa ce leam dat de mancare si lam gasit dupa cateva ore pe jos si 4 xipho problema este ca nu mai cresc, au aproape un an, doar gupul care lam gasit pe jos si inca o femela au ajuns la maturitate restul nu mai cresc, apa este intodeauna curata si filtrata lumina au nu stiu care ar fi problema, nu sunt luati de la pet shop ci de la un prieten care are acvariu din tata in fiu sa zic asa, la el aceasi serie ca a mea au crescut un pic mai mari guppy in rest xipho sunt la fel ca ai mei, mancare le dau granule pisate, purici uscati si fulgi, daca imi poti da un sfat ca eu nu mai stiu unde sa mai caut si ce sa mai fac

  • pesti indiferent cata mancare le dai cresc in fuctie de spatiu care il au la dispozitie, acavriul este destul de micut si daca au avut si ceva problem cand au fost pui in ceea ce priveste alimentatia riscul de a ramane mici este foarte mare. xifo au obiceiul sa sara din bazin dar nu numai ei

 25. Am si eu in acvariu de 60 de litri si am in el:7guppy,2xifho,1neon,6scalari, 2molimeji,1caras auriu,4zebre,4tetra si atat. Am filtru multe plante . Mai am 5 sanitari . As mi vrea. Sa imi mai pun un rechin si inca 6 sanitari cu plante tot . As vrea sa populez acvariu cu alti pesti frumosi putti sa imi spneti cu ce pesti as putea sl mai populez va roooooooooog frumos. Multumesc!

 26. Ce sa fac cu plantele mele daca sunt bolnave?

  • tunzi frunzele afectate si creezi conditii propice pentru dezvoltarea celor noi, lumina buna, co2 si fertilizare corecta si suficienta.

 27. buna ziua, am un acvariu de 80 litri si in el mai multe specii de pesti 2 guppy, 6 neoni, 2 molly, 2 tetra negri, 2 xifo si 1 conconius acesta din urma fiind cel mai mare, as dori sa stiu daca este compatibil cu restul pestilor avand in vedere ca este cel mai mare si plus ca am mai avut 2 guppy cu coada evantai care au murit si cred ca el ar fi cel care le-a ”grabit” sfarsitul ca sa zic asa. ar trebui sa il separ? si acum o femela xifo vad ca sta separat de restul si nu cred ca mai are mult de trait dupa cum arata.precizez faptul ca guppy sunt masculi amandoi si in acvariu predomina mai mult masculii, multumesc

 28. Fiind un adept al plantelor trebuie sa recunosc ca ma feresc de prea multi pesti in acvariu…pentru ca sunt cacaciosi, la propriu ;))

 29. buna. am un acvariu de 60 litri si vreau sa stiu ce pesti sunt compatibili cu astia.multumesc

 30. am in spatele curtii panza freatica cam la maxim 1,5 metri pe timp de vara si as vrea sa fac un iaz natural 5m pe 8m si adancime 2m daca tot am apa tot timpul in curte.si as vrea sa stiu ce fel de peste sa pun sa nu fie nevoie de prea multa ingrijire si pentru circularea apei ma gandeam sa ud gazonul din curte,ce idei imi puteti da?va multumesc

  • carasi sau crapi koi, acestia se preteaza pentru iazuri. pe timp de iarna va trebui sa ii bagi in casa daca nu ajungi sa ai o inaltime a apei de cel putin un metru sau le pui incalzitor. vezi ca iazul are nevoie de filtrare altfel mor pestii

 31. Bună! Nu știu ce sa mă fac am 5 pești într.un acvariu. Am un Beta care tot se da la pestele Disc sa îl fugărească și nu știu dc. Am văzut ca pestele Disc când vine pestele Beta dungile negre i se accentuează. Cred ca îi e frica. Beta îl fugărește doar pe el nu și pe ceilalți peștișori. Ce îmi recomandați sa fac. Sa mai cumpăr un peste Disc? Va mulțumesc! ☺

 32. Ai mei 2 negri pereche, scuze, nu stiu denumirea lor, au facut puisori si vreau sa stiu daca pot sta in continuare cu ceilalti si parintii lor si cum se hranesc acesti puisori de pesti? Va multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: