Instalatiile unui acvariu I

Desi am mai vorbit si cu alta ocazie despre aceste instaltii acum am sa incerc sa dezvolt aceasta dicutie si chiar sa o specializam putin.

Si pentru ca trebuie sa incep cu una dintre ele, am sa incep cu instalatia de aerare, care este si cea mai simpla in viziunea mea. Exista multe posibilitati de realizare a unei asemenea instalatii, insa nu vreau fac o istorie a lor si am sa ma opresc la cea mai simpla si mai comoda metoda. O pomapa de aer conectata (punctul 3) la priza la care se ataseaza un furtun (de preferinta transparent) prin care va trece aerul pompat de pompa de aer, iar la celalat capat al furtunului o duza de aerare (din piatra ponche de regula, punctual patru) ce va fi introdusa in bazin. Ce ar trebuie sa mai stiti referitor la aceasta instalatie? Va recomand ca pompa sa aiba un filtru de aer (pentru a preintampina introducerea particulelor de praf in acvariu), de asemenea, trebuie sa stiti ca furtnul imbatraneste in timp si trebuie schimbat periodic (se albeste si se intareste, se schimba cam la 6 luni) si cum nimic nu dureaza o vesnicie piatra de aer va trebui schimbata pentru ca se descompune in timp, bulele de aer vor deveni din ce in ce mai mari, scazand eficienta instalatiei (macar o data pe an). Pompa nu trebuie amplasata pe acvariu pentru a evita accidentele (caderea in apa) si nici sub nivelul apei, in cazul in care se opreste curentul, apa va fi absorbita pe furtun si acavriul va ramne fara apa. Se poate evita acesta problema printr-un reglator de sens, ce va imipiedica scurgerea apei din acvariu, este destul de ieftin. Mai nou s-a demonstrat ca eficienta instalatiei de aerare nu este foarte ridicata, iar o aerare mult mai buna se poate realiza cu ajutorul filtruluidaca este pozitionat in asa fel incat sa produca valurele la suprafata apei, ba din contra daca introduceti CO2  in acvariu pentru plante, intalatia de aerare nu face alceva decat sa ajute la eliberaree CO2-iului din apa de acvariu, cu alte cuvinte ce bagati pe o parte scoateti pe alta parte.

Urmatoarea instalatie asupra careia am sa ma opresc este instalatia de incalzire. Ca si in cazul precedent, am sa ma opresc asupra celei mai comode, asta din dorinta de a va face viata mai usoara. Cel mai usor de intrebuintat este incalzitorul cu termostat (punctul 2). Principiul pe care functioneaza este relativ simplu (poate fi confectionat artizanal, insa nu va recomand), o rezistenta electrica conectata printr-un cablu la priza. Aceasta rezistenta trece in prealabil printr-un termostat cu reglator, care la radul sau este prevazut cu o slaca de temperatura, apoi este infasurata pe un suport ceramic si introdusa intr-o eprubeta rezistenta termic. Incalzitorul se fixeaza de peretele bazinului printr-un suport prevazut cu ventuze. Desi marea majoritatea a incalzitoarelor cu termostat sunt submersibile, se recomanda ca acestea sa nu fie introduse in totalitate in apa, pe ele fiind trasata o linie de delimitare, pana la care se rocomanda introducerea lor in apa.

Incalzitoarele cu termstat sunt si ele de mai multe categorii, in functie de puterea (W) rezistentelor folosite la fabricarea lor, de la 25 de W pana la 300-400 de W. Pentru a va usura si mai mult munca, am sa va prezint un tabel foarte util pentru alegerea incalzitorului potrvit, in functie de volumul acvariului dumneavoastra (Delta T reprezinta diferenta de temperatura dintre incaperea in care este acvariul si temperatura dorita in acavriu).

Delta T ~ 10 grade C

Delta T ~ 6 grade C

Puterea (W)

Volumul acavriului

10-15 L

10-25 L

25 W

20-35 L

20-50 L

50 W

40-60 L

40-75 L

75 W

60-80 L

60-100 L

100 W

90-130 L

90-150 L

150 W

150-180 L

150-200 L

200 W

180-230 L

180-250 L

250 W

220-280 L

220-300 L

300 W

Dupa cum se poate observa si din tabel, temperatura apei din acavriu este direct influentata de temperatura din camera in care este asezat. Modul de utilizare al acestui tip de incalzitor este foarte simplu, nu trebuie decat bagat in priza si reglata temperatura pe care o doriti in apa, cu ajutorul scalei gradate din capul termostatului, iar el va porni si se va opri in functie de temperatura apei din acvariu, eliminad astfel riscul de a il uita in priza, cum se intampla destul de frecvent cu incalzitoarele simple (fara termostat). Ca si in cazul pompei de acavriu, trebuie avuta mare atentie atunci cand manevrati incalzitorul. Nu uitati sa scoteti din priza incalzitorul si sa asteptati circa zece minute atunci cand faceti schimb de apa (diferentele bruste de temperatura pot duce la fisurarea sau chiar spargerea eprubetei si implicit la pericol de electrocutare), deasemenea nu il scoteti din apa atunci cand este in priza (se sparge eprubeta).

Instalatia cu cele mai mari implicatii asupra acvariului, in opinia mea, este iinstalatia de filtare sau filtrul. Filtrul poate fi de mai multe tipuri, insa cele mai frecvent utilizate sunt filtrul intern si cel extern. Si pentru ca de fiecare data am ales motoda cea mai simpla, de aceasta data am sa fac o prezentare ceva mai ampla, tocmai pentru a sublinia importanta acestei instalatii. Filtrele interne sunt si ele de mai multe tipuri si modele,insa principiul de functionare este asemanator la toate. Eu am ales acest model de la “aquael” pentru ca imi era la indemana.

1

Capac prevazut cu fante pentru trecerea apei

2

Burete filtrant

3

Tub de aspiratie

4

Reglator de debit

5

Corpul pompei

6

Rotor

7

Capac rotor (mobil cu rol in directionare jetului de apa)

8

Schimbator de directie (deviaza jetul de apa)

9

Furtun aer

10

Reglator de aer

11

Carlig regalbil

12

Ventuze

13

suport

14

Rezerva biofiltru (optional)

15

Burete

16

Sistem de absortie aer

17

Suport magnetic (optional)

18

Capac rotor

Principiul dupa care functioneaza un asemenea filtru este relativ simplu: se conecteaza la curent, acesta trece printr-o bobina ce creaza un camp electromagnetic care pune in miscare rotorul. Apa antrenata de rotor este absorbita prin fantele capacului trece prin burete (biofiltru), astfel purificandu-se, si este expulzata inapoi in bazin. Ar mai trebui stiut faptul ca atat buretele, cat si componentele filtrului nu se spala cu apa calda, ci cu apa rece, asta daca nu se poate spala in apa sifonata in prealabil din acvariu (nu se spala cu detergent sau alte substante de uz casnic). De asemenea, trebuie stiut ca filtrul se alege in functie de capacitatea acvariului, adica filtrul trebuie sa filtreze de trei ori volumul de apa al acvariului, daca este mai mic filtrarea este lenta si ineficienta, iar daca este mai mare apar turbulente in acvariu, ce deranjaza atat pestii cat si plantele.Cele mai multe filtre interne au insa un mare dezavantaj si anume nu purifica apa din punct de vedere chimic. Acest inconvenient poate fi indepartat prin schimburi mai dese de apa sau si mai bine prin flosirea unui filtru extern.

Un alt tip de filtru intern este filtrul de fund. Acest tip de filtru este mult mai putin utilizat si are dejavantajul ca mentine deseurile de natura organica in acvariu si nu realizeaza decat filtrarea mecanica a apei. De asemenea, este greu de curatat, deoarece el este amplasat in stratul din acavriu sau chiar este acoperit de acesta (la filtrele de generatie mai noua), fapt pentru care am sa il prezint pentru a avea cunostinta de existenta lui, insa nu vi-l recomand.

Desi ocupa spatiu in plus si este mai greu de curatat, filtrul extern s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind cel mai bun, si nu o spun doar eu, ci o spun mai toti acvaristii cu experienta. In cele ce urmeaza, am sa va prezint cum va puteti confectiona un astfel de filtru (costuri mult mai mici fata de cele ce se gasesc in magazine).

Pentru inceput aveti nevoie de un vas de filtrare (sticla) care poate fi cumparat din talciocurile de animale sau poate fi cofectionat de dumneavoastra. Acest vas trebuie sa se incadreze intre 6 si 8% din volumul acvariului pentru care este confectionat si sa aiba aceasi inaltime ca si acvariul. Lungimea sa va fie egala cu latimea acvariului, iar latimea sa poate fi undeva intre 12 si 15 cm. Atunci cand cumparati sau confectionati vasul, trebuie avuta in vedere marimea pompei, care va fi introdusa in filtru si grosimea sticlei din care este realizat (4-5 mm), pentru a evita spargerea la manipulare.

Pompa de apa folosita la antrenarea apei din filtru poate fi variata, dar nu uitati ca ea trebuie sa aiba un debit pe ora cel putin triplu fata de volumul acvariului. In cazul in care veti folosi o pompa de la un filtru intern aveti grija! Nu toate pompele au o capacitate de refulare suficient de mare pentru a putea impinge coloana de apa (testati-o inainte de cumparare). In locul acestei pompe se mai poate folosi un sistem ceva mai rudimentar, o pompa de aer la care se conecteaza un furtun de aer, ce va fi introdus pe furtunul de refulare al filtrului. Acest sistem se bazeaza pe forta bulelor de aer ce antreneaza apa suficient cat sa treaca in acvariu, insa este mult mai zgomotos si nu are aceasi eficienta (se poate aplica la acvariile mici).

Acest tip de filtru are nevoie de doua tuburi (tevi sau furtune): unul pentru absortia apei si unul pentru refularea apei. Pentru absortie se recomanda un material rigid (pexal sau teava de tuberman) cu un dinametru exterior de 1,6 cm. In cazul in care pompa de refulare este puternica, se vor folosi mai multe tuburi pentru realizarea amorsei, astfel se elimina riscul ca filtrul sa ramana fara apa (la o poampa de 400 de litri este nevoie de trei tevi). Daca diametrul tevilor de amorsa este prea mare, exista riscul sa traga pestii in filtru si sa se dezamorseaza usor. Tubul de refulare este de regula confectionat dintr-un material moale (furtun) pentru a se putea directiona usor jetul de apa filtrata. Acesta va avea un diametru de circa 1,2 de cm si o lungime mai mare fata de inaltimea vasului de filtrare cu circa 15-20 de cm pentru a putea fi prins pe peretele din spate al acvariului.

Mediul filtrant este compus din mai multe straturi cu functii diferite: melana, burete, carbune hidrofil sau carbune activ, pietris, se mai poat folosi inele de ceramica, bioballs, etc. Melana (se poate folosi si vata), ca si buretele realizeaza filtrarea mecanica (curata apa de impuritati, mizerie) si se recomanda spalarea lor la o saptamana, cel mult doua, in functie de numarul pestilor si marimea lor. Pentru a preintampina o colmatare prematrura a filtului, melana va fi incadrata de doua straturi de bureti. Buretele de deasupra va fi unul grosier, care va opri particulele mari de deseuri organice si va lasa in acelasi timp apa sa circule, iar cel de sub stratul de melana va fi cu o densitate mare (fin) pentru a retine si cele mai nici particule de reziduri. Grosimea stratului de melana/burete trebuie sa fie de cel putin 4 cm, cu cat este mai gros, cu atat filtrarea este mai buna. Desi veti fi surprinsi de cata mizerie se poate acumula in filtru, nu spalati componentele lui cu detergenti, nu spalati melana si buretele decat in apa scoasa din acvariu pentru a nu omora coloniile de bacterii (vezi articolul “ciclare”)

Daca filtrarea mecanica este facuta de burete si melana, carbunele hidrofil realizeaza filtrarea chimica. Acesta reţine acizii humici, hidrocarburile, compuşii organici halogenaţi, pesticidele nepolare, plumbul particule, coloranti, etc. purificand astefel apa din punct de vedere chimic si asigurand un mediu propice dezvoltarii pestilor si plantelor dumneavoastra. La un acvariu de 100 de litri se foloseste aproximativ 500 de grame de carbune. Carbunele activ se schimba o data la trei luni sau se recicleaza (detoxifiere) prin coacerea lui timp de jumatatea de ora la cuptor, dupa care se spala si se mai poate folosi circa doua luni de zile. El se va folosi in saculeti speciali pentru a putea fi spalat cu usurinta, iar grosimea stratului nu trebuie sa depaseasca 5 cm. De asemenea, nu trebuie omis faptul ca atunci cand faceti tratamente pestilor sau plantelor, carbunele active nu se foloseste, deoarece el va absorbi substantele active din medicamente, facand inutil orice tratament. Mai nou se vehiculeaza idee cum ca nu ar mai trebui sa folosim carbune activ pentru filtrare, deoarece va retine Fe, Mg, Mo, si alte elemente atat de necesare plantelor si pesti din apa. Procesul de adsorbţie pe cărbunele activ este foarte complex şi incomplet cunoscut. Marea lor problemă este reversibilitatea procesului, adică desorbţia, uneori imprevizibilă, ce depinde de mulţi factori şi există ca risc mai ales când în apa de purificat sunt tot felul de poluanţi sau sunt oscilaţii de pH, temperatură, compoziţie. Unii poluanţi pot să îi dezlocuiască pe alţii şi astfel să fie cedaţi în apa care de fapt nici nu îi mai conţine de mult ci doar rămăseseră stocaţi în filtru. Alt dezavantaj este că şi în aceste filtre se pot dezvolta microorganismele şi de asemenea că nu reţin poluanţi precum azotaţii, EDTA, unele săruri, pesticide polare… Acestea fiind spune eu unul va recomand sa folosit carbune activ numai in situatii de criza, tratamente generale in acvariu, pentru retinerea clorului gazos sau a metalelor precum Pl, Cu, etc. sau in cazul acvariilor fara plante naturale.

Desi pare lipsit de trebuinta si pietrisul are rolul sau. Pe acest strat de circa 5 cm se vor forma adevarate colonii de bacterii, ce descompun amoniacul si nitriti din apa, tocmai din aceasta cauza se recomanda ca odata montat, acest strat sa nu fie spalat. In locul stratului de pietris, se poate folosi un strat de ceramica poroasa (ex: biomax) are acelasi rol ca si pietrisul, sau bioballs.

Alte materiale filtrante pot fi ammonia remover, fibre de turba sau granule de turba. Ammonia remover filtreaza amoniacul din apa de acvariu, inainte ca acesta sa daunaze pestilor si plantelor. In apa tratata cu clor, acest strat de filtare indeparteaza excesul de ammoniac, rezultat in urma ruperilor legaurilor de cloramina. Se recomanda folosirea lui numai atunci cand apa este proaspata, altfel el va elibera amoniacul capturat in apa! Nu se foloseste mai mult de o luna.

Fibrele de turba/granule de turba dedurizeaza, intuneca si ridica aciditatea apei din acvariu. Este folosita pentru pesti ornamentali ce provin din bazinul hidrografic al amazonului in mod special, dar nu numai. Ele contin substante esentiale atat in dezvoltarea pestilor, cat si in dezvoltarea plantelor, cum ar fi: varietati de saruri, acid humic, hormoni. Desi este bine venit unui asemenea aport de substante binefacatoare, trebuie avut grija ca valoarea KH (duritatea carbonatilor) sa nu fie mai mica decat 3,5 (daca va aduceti aminte KH mic = variatii ale pH). Granulele de turba sunt mai concentrate si actioneaza mai repede, se schimba o data la o luna. Nu uitati nu toti pestii si toate plantele iubesc apa acida si maronie! Atat ammonia remover cat si fibra de turba (granule de turba) se vor plasa la mijlocul filtrului.

Am vorbit atat de mult despre componentele filtrului exterior, insa nu am spus nimic despre principiul de functionare al acestui filtru. El functioneaza pe principiul vaselor comunicante, adica apa murdara din acvariu trece prin teava de tur (amorsa) in filtru si este impinsa cu ajutorul unei pompe de apa sau bule de aer, dupa caz, prin teava (furtunul) de retur inapoi in acvariu. Pentru ca filtrul sa functioneze, trebuie realizat un circuit inchis de apa. Cum se realizeaza el? Nimic mai simplu, se ia teava de amorsa si se introduce complet in acavriu, pana se elimina toate bulele de aer de pe teava (daca mai raman bule filtrul nu va functiona si manevra va trebui repetata). Apoi se acopera cu degetul capatul scurt al tubului (cel ce va intra in filtru) si se scoate cu grija, astfel incat calalalt capat sa ramana sub apa si se introduce in filtru (nu se ia degetul pana nu se introduce capatul scurt in apa din filtru). Daca veti porni pompa si filtrul nu ramane fara apa, ati realizat un circuit inchis de apa si filtrul va functiona fara probleme.

Filtru actionat de pompa de apa

1

Burete

2

Melana

3

Carbuna activ

4

Pietris

5

Furtun refulare

6

Furtun (teava) amorsa

7

Pompa apa

Filtru exterior ce functioneaza cu pompa de aer

Acesta este tipul de filtru pe care il prefer, datorita eficientei sale, insa are si el cateva dezavataje. Unul este spatial acest sistem de filtrare necesita un spatiu suplimentar in afara de cel al acvariului si de regula este asezat intr-una din partile laterale ale acvariului. Si cel mai mare dezavantaj este aspectul, acest sistem de filtrare lasa mult de dorit (daca nu este unul de firma) la acest capitol, fapt pentru care va recomand sa cumparati unul de firma, in cazul in care acvariul va fi expus intr-un loc public.

Va urma.

Daca aveti intrebari, sectiunea intrebari si raspunsuri va asteapta: https://acvaristica.wordpress.com/intrebari-si-raspunsuri/

Reclame

14 răspunsuri

 1. Bravo este un articol destul de bun, cred ca de oameni ca tine are nevoie acvaristica din Romania

 2. Multumesc pentru aprecieri, sper ca toate articolele ce le voi mai scrie de acum sa fie la un nivel cat mai ridicat posibil.

 3. carbunele activ nu retine no2 si no3
  no2 este transformat in filtru in no3 care va fii papat de plante
  cit despre nh4 acesta este retinut de carbune dar in monentul in care ai nh4 care ajunge in filtru nu mai ai de mult pesti
  carbunele se foloseste decit pentru indepartarea medicamentelor din acvarii
  la fel si pompele de aer , exceptind acvariile foarte mici 20-30l nu isi mai au roatul in acvaristica actuala iar pietrele de aer sunt deja antichitate
  sper ca nu te superi pe mine dar asta e realitatea

 4. Ai dreptate dupa niste cercetari mai amanuntite am descoperit ca nu retine compusi azotului, am sa modific si in articol pentru a nu dezinforma. Referitor la pompa de aer si piatra cu pricina consider ca un acvarist care nu stie abc-ul nu stie nimic, exagerez logic, insa uneori chair ai nevoie si de astfel de instaltii 😛

  A gresi este omeneste a recunoaste este dumnezeeste :))

  p.s. am rectificat

 5. am citit articolul pt a ma familiariza cu terminologia, interesans si bine explicat. speram sa gasesc echivalentul pt „initiate press head” care se refera la ceramic foam filter, ma poti ajuta te rog?
  merci!

 6. pasiune+multa rabdare=un tutorial excelent 9.99/10 😀

 7. E bun articolul numai ar fi de preferat sa eviti detaliile tehnice cu privire la principiul de functionare a diferitelor componente si sa te axezi pe beneficiul si dezavantajul.
  Iar legat de pozele postate de tine sunt bune numai ca nu prea se intelege din ele mare lucru, vezic a gasesti pe net mai bune sau poti sa faci chiar tu cateva poze.

  P.S: E al tau acvariul din filmulet?

 8. am o intrebare. Am un termostat Hailea si as vrea sa stiu daca e complet submersibil sau trebuie introdus pana la „minimum eater level” in apa si as dori o schema pt a sti la ce distanta de filtrul intern sa-l pozitionez…eu l-am pus in partea opusa filtrului. Multumesc

  • e submersibil, toate in ziua de azi sunt sumersibile, insa pentru siguranta ta ti-as recomanda sa il introduci pana la semnul inscris pe eprubeta acestuia. de regula se pozitioneaza langa gura de evacuare a filtrului, astfel apa circula tot timupul iar temperatura acesteia este omogena in tot acvariul

 9. o intrebare filtrele de la fabrica SUNSUN sunt bune?Eu am filtrul SUNSUN HJ-611B

  • nu sunt arme de distrugere in masa, dar in loc de alceva sunt bune si alea, in principiu sunt bune toate, problema costa in raportuldintre volul acvariului tau, volul de pompare al filtrului pe unitate de timp (ora in cazu nostru) si volumul de masa filtranta (de regulaburete)

 10. Eu am un incalzitor Aquael EasyHeater la un acv de 86 / 90 l

  E de 75 W..

  Crezi ca e suficient pt o temperatura de 23 ? Altii mi-au zis ca da, mai ales ca apa mai ia si din temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: