Solutie de fertilizare macro – Estimative index

Beneficiile acestei metode propuse de Tom Barr si adoptata de o mare parte a lumii acvaristice constau intr-o crestere spectaculoasa a plantelor (de pana la 10 ori ritmul de crestere fata de aceeasi planta intr-un acvariu fara macro) prin asigurarea macronutrientilor pentru plante intr-un mod nelimitativ. Un alt beneficiu important consta in faptul ca metoda nu necesita masuratori, ceea ce inseamna ca scapati si de cheltuielile pe tot felul de teste de apa pentru micro si macro elemente.
Fertilizand cu un exces de macroelemente nu exista riscul aparitiei algelor, in plus, aceasta metoda duce la franarea si in cele din urma, stoparea cresterii algelor prin ridicarea ritmului de crestere al plantelor. Asta nu inseamna, in nici un caz, ca vreunul dintre ingredientele solutiei ar fi vreun algicid minune. Filozofia metodei se bazeaza in mare parte pe mutarea atentiei acvaristului de la distrugerea algelor spre o impecabila sanatate a plantelor. O masa verde mare si sanatoasa, cu un ritm bun si constant de crestere va duce indirect, dar sigur, spre eradicarea algelor.
Metoda presupune o aditie de asemenea nelimitativa de CO2 (in jur de 30-40ppm) si de microelemente. Se pot folosi microelementele comercializate de firmele de specialitate intr-o dozare care poate fi determinata prin observatii, pornind de la dozarea recomandata de producator, in functie si de necesitatile plantelor din acvariu.
Se recomanda impartirea dozei alese in 2 sau 3 doze saptamanale in functie de timpul si programul fiecaruia, dar se poate foarte bine administra si intr-o singura doza saptamanala, de exemplu dupa schimbul de apa. Pentru a preintampina acumularea vreunui nutrient in apa din acvariu, metoda se bazeaza pe schimburi de apa periodice, intr-o proportie poate mai mare decat obisnuit, in general 50% din volumul net.
Alte precizari:
– Cel mai important paramentru este lumina. Cel mai important nutrient este carbonul (in cazul nostru CO2). Fara acestea doua nu se intampla nimic. Fara lumina nu exista fotosinteza, fara carbon, planta nu are cum „construi”. Aditia de CO2 trebuie sa fie una consistenta, in jur de 30-40ppm si aceasta concentratie trebuie sa fie constanta, pe cat posibil (cel putin cat timp sunt luminile aprinse.) Nu folositi tabelul pH-Kh-CO2 pentru determinarea CO2-ului. Pentru aceasta urmariti sanatatea plantelor si a pestilor.

Metoda EI…
– …functioneaza in acvarii bine plantate inca de la inceput, cu plante naturale.
– …nu duce la aparitia algelor, insa folosirea gresita a metodei, da. In speta, excesul unui nutrient nu duce in mod direct la aparitia algelor (exceptie face amoniacul). Lipsa unui nutrient poate duce la aparitia algelor.
– …presupune schimburi de apa periodice.
– …nu va scuteste de spalarea periodica a filtrului, aspirarea substratului… in general de rutina periodica de curatenie.
– …nu va scuteste de tunderea plantelor. Dimpotriva, veti avea mult mai mult de lucru cu aceasta activitate

Dozarea se poate face dupa una dintre urmatoarele scheme:
Pentru un acvariu de 100l.

Pentru o iluminare medie si o masa mai mica de plante……………………….. 10ml pe saptamana. (Lean E.I.)
Pentru o iluminare buna si o masa mare de plante: …………………………… 20ml pe saptamana. (Normal E.I.)
Pentru o iluminare de mare intensitate si un acvariu plantat full: ………… 30ml pe saptamana. (Full E.I.)

Schimb de apa saptamanal = 50%

Pentru un acvariu de 100 de litri, fiecare 1 ml de solutie va adauga:
1 ppm NO3
0.1 ppm PO4
0.77 ppm K
0.145 ppm Mg
0.23 ppm Sulf

Nu lasati solutia la indemana copiilor. Evitati contactul direct cu ochii si cu pielea. Nu ingurgitati. Nu folositi solutia in alte scopuri decat fertilizarea plantelor acvatice.

Pentru detalii suplimentare despre aceasta metoda accesati urmatorul link:

http://www.acvariu.ro/content/view/146/29/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: