Boli provocate de Protozoarele Ciliate

Protozoarele  ciliate sunt microorganizme unicelulare ce se deplaseaza cu ajutorul cililor. In acvariu exista multe astfle de organisme insa unele dintre ele sunt parazite, fixandu-se pe corpul pestelui si hranindu-se cu substante din corpul acestora.

Ichthyophthirius multifiliis (boala puctelor albe „Gris„)

Unul dintre cei mai mari paraziti unicelulari ce poate fi vazut cu ochiul liber sub forma unor pucte albe. Se fixseaza la nivelul branhiilor si tegumentului parazitand pestele, iar in cazul infestarilor masive genereaza moartea acestora. In stadiile incipiente peste tine aripioarle stranse si se freaca de sustrat sau plante pentru a indeparta parazitul de pe piele.

Parazitul se fiseaza pe peste unde se hraneste timp de catva zile pan atinge stadiul de adult. odata ajuns la maturitate aceste se desprinde de pe peste si se fixeaza de suprafete in locuri unde curentul de apa este mai slab dupa care se inchisteaza si se divede de multe ori. La un moment dat chistul se sparge si elibereaza sute de noi paraziti ce vor pleca in cautarea noilor gazde.

Tratamentul dureaza 10-14 zile si se face cu una din urmatoarele solutii:  verde de malachit, sera costapur, JBL Punktol. Se recomanda ridicarea temperaturi la 27 de grade celsius, la aceasta temperatura sau peste stopandu-se inmultirea parazitului. Mare atentie costapurul omoara nevertrebratele, faceti tratamentul intr-un bazin separat.

Glossatella

Aceasta boala este este generata de doua tipuri de protozoare diferite: Glossatella si Heteropolaria colisarum. boala se localizeaza pe tegumete si granhii in zonele unde exista leziuni nelasand vindecarea acestora. Acesti doi paraziti se hranesc cu bacteriile care prolifereaza pe astfel de rani, iar in clipa in care rana este acoperita complet parazitul migreaza si pe zonele sanatoase ale tegumetului. Are aspect blanitauneori fiind confundata cu o infectie cu fungi da catre neinitiati. Pentru a nu face o astfel de confuzie  luati o lupa si veti vedea ca exista o diferenta majora: in timp ce fungi arata ca niste firisioare lungi glossatella este compacta si omogena. Boala se trateaza cu costapur de la sera sau JBL Punktol.

Trichodina

Trichodina sp. este un parazit atipic in comparatie cu alti paraziti, prin faptul ca el foloseste pestele ca un suport fixandu-se cu ajutorul unor carlige de tegumetul acestuia si se graneste pe partea opusa a pestelui absorbind din apa si si din masa de mucus bacteriile si resturile celulare moarte.  In general infetatia cu trichodina are loc atunci cand tegumetele pestelui sunt deja atacate de alti paraziti. In cazul unor astfel de infestari pestele scutura aripioarele si se freaca de suprafete. pentru a trata aceasta boala trebuie folositi sera costapur sau JBL Punktol. in cazul in care este vb despre iazuri puteti folosi sera omnisan.

Tetrahymena

Ca si protozorul precedent tetrahymena apre atunci cand peste este deja infestat de fugi sau bacterii. Parazitul se hraneste cu bacterii si resturi celulare din tegumentul pestelui si apare in acvariile suprapopulate si cu apa poluata. In cazul infestarilor majore pielea pestelui se ingrosa si se albeste dupa apoi cade, iar peste moare. Tratamentul se face cu costapur sau puktol.

Chilodonella

Bola se manifesta prin aparitia unor pete alb laptoase, ingrosoare si albirea intregi membranei  in cazul unei infecti netratate la timp. Pesti infestati cauta zonele retrase ale acvariului cu apa mai calda si un usor curent de apa.  bola poate fi tratata cu costapur, punktol sau contraic de la tetra.

Va recomand sa mai consultati urmatoarele link-uri:

http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2

http://www.feamane.org/pages/fish_meds.html

http://www.fishyfarmacy.com/symptoms.html

http://forum.acvarist.ro/viewtopic.php?t=5893

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: