Bolile pestilor – Generalitati

In acest articol cat si in cele ce vor urma voi incerca sa va prezint bolile provocate de diversi paraziti, metode de preventie si tratament. Tin sa va spun de la inceput ca uneori diagnosticare unor boli nu se poate realiza decat daca se face lama de  microscop.

Se intampla de foarte multe ori sa exista doua sau mai multe boli simultate, adica pe fondul stresului si slabiri organismului rezultat in urma primei boli, sa se creeze mediu propice pentru dezvolatea inca uneia sau mai multor boli. Trebuie sa mai stiti ca foarte multe boli exista si coexista intr-un acvariu fara sa se manifeste, insa in clipa in care exista un factor de stres, prin stres intelegend variatii dese fizico-chimice ale apei (schimburi dese), mutari succesive ale pestilor dintr-un vas intr-altu, prezenta unor pesti mai mari in bazin ce nu permit pestilor mici sa manance suficient, prezenta pestilor agresivi, etc., acestea ataca pestele sau pesti determinanad chiar moartea acestora.

De foarte multe ori depistam boala mult prea tarziu pentru a mai salva exemplarul, dar nu suficient de tarziu incat sa salvam si ceilalti pesti, de aceea este recomandat sa aveti un acvariu spital in care sa separati pesti bolnavi si in care sa ii tratati. Un astfel de acvariu are nevoie de un incalzotor, un filtru bolborositor ce va fi aruncat dupa folosire, o grota din sticla sau ceramica si eventual o planta de plastic pentru a diminua pe cat posibil stresul si o sursa de lumina.

Atunci cand cumparati sau faceti schimburi de pesti urmariti pestele timp de 10-15 minute inainte de a bate palma. Aveti grija sa nu inoate din tot corpul ca si cum ar serpui prin apa, sa aiba aripioarele intregi, sa nu fie decolorat, sa nu respire greoi si des ca si cum s-ar sufoca, sa nu aibe pete pe piele sau leziuni, sa nu se frece pe pietrisi (are paraziti pe corp) sau alte suprafate. Astfel de pesti au sau vor avea cat de curand probleme de sanatate. Dupa ce ati adus pestele acasa nu il puneti direct in bazin, el trebuie tinut in carantina tinp de 3-4 zile, intr-un bazin asemnator cu cel de mai sus, este foarte posibil ca pestele sa fie totusi purtatorul unei boli ce se afla in incubatie. Si ducerea unei plante noi poate cauza aparitia unei boli in bazinul dumneavoastra, de aceea trebuie sa sterilizati plantele trecandu-le printr-o solutie de apa si Hipoclorit sau Clor cu i se zice popular timp de 5-10 minute (1 portie Clor 9 portii apa), mare atentie clorul nu trebuie sa fie parfumat. Nu toate plantele suporta un astfel de tratament, exista riscul sa omorati plantele foarte semsibile si pretentioase, deci mariti dilutia.

Daca ar fi sa facem o clasificare a tipurilor de boli am avea boli provocate de: protozoare, plathelminţi, nemathelminţi, anelide, cnidarii,  moluşte,  crustacee,  ciuperci,  alge . Cu alte cuvinte cauzele sunt din cele mai diverse iar manifestarile acestora sisderea. Pentru a va face lecutra cat mai usoara am sa incerc, pe cat posibil, sa nu va impui capul cu tot felul de termeni stiitifici.

ATENTIE!!!!!

Atunci cand faceti tratemante cititi prospectul original al produsului.  Respecati intocmai dozajul recomandat altfel riscati sa omorati pesti. NU introduceti miciocul sau alte ustensile dintr-un bazin in altu. Fiecare bazin trebuie sa aibe propiile scule. Nu introduceti mana unda dintr-un bazin in altu.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: