Boli provocate de Protozoare Flagelate

Oodinium (boala de catifea)

Acesta boala este periculoasa pentru simplul fapt ca nu devine vizibila decat dupa ce infestarea este masiva. In stadiile incipiente pestele se scutura si se freaca de  obiecte urman ca apoi odat cu avansarea boli sa para pe tegumentele acestuia mici pucte alb-galbui (mult mai mic ca in cazul grisului). de obicei invazia pestelui se face dinrep aripioare spre corp si are loc cu precadere la puiet. Ale simptome ale le boli ar fi inot la suprafaţa apei, inot dezordonat, respiratie accelerata, lipsa poftei de macare, in cazurile grave tegumetul prezinta pete galbui, maslini, gri sau chiar negre, in fuctie de specia pestelui, astpect de catifea.

Boala are o mortalitate de peste 90%,  iar odata tratata se presupune ca pestele capata imunitate. Se trateaza cu sera oodinopur (Atentie!!! Contine cupru. Nu folositi in acvariile cu nevertebrate), JBL Oodinol sau băi scurte în albastru de metilen 1% 0,2-0,4 ml/litru de apă, repetate zilnic timp de 6-10 zile. In cazul in care faceti un tratament in tot bazinul va recomand sa faceti un test pentru a masura concentratia Cuprului in apa. Exista posibilitatea sa aveti o concentratie mare de curpru in apa acvariului si prin adaugarea medicamentului sa ridicati nivelul acestuia peste limita admisa otravind pesti.

Ichthyobodo necator sau Costia necatrix (Costia)

Acest parazit nu traieste decat maxim 60 de minute fara o gazda si afecteaza in mod special pestii slabiti sau care sufera de stres. In cazul infestarilor minore boala trece neobservata, parazitul neputand fi observat decat la microscop. Atunci cand gaseste un mediu propice boala se generalizeaza si are urmatoarele simptome: lipsa poftei de mancare, slăbire, tegument ce prezinta zone mate de culoare gri-albăstruie cu exces de mucus, congenstia si inflamatia branhiilor, înot de tip “fulger” sau apatic la suprafaţa apei, peştii se freacă de obiecte dure, iar in final pestele moare prin epuizare sau asfixiere.

Boala este mortala pentru puiet, iar adultii se pot trata cu sera costapur, JBL Punktol, băi cu formaldehidă 1:4000-6000 timp de 1 oră, bai de scurta durata cu verde de malachit 1 ml la 1 litru de apa (timp de 15-20 de minute), bai de lunga durata cu verde de malachit 1 ml la 10 litri de apa (3-4 zile), bai de scurta durata cu sare de bucatarie 10-20g  la 1 litru de apa (1 lingura de sare la un lintru de apa) timp 10-20 minute; baile se repeta timp de 5-7 zile. In cazul in care va decideti la tratamentul cu sare de bucatarie trebuie sa folositi sare gema (sare mare de muraturi), nu folositi sare iodata.

Criptobioza

Aceasta boala are doua forme de manifestare si este generata de 3 parazit diferiti. Prima forma este forma sanguina, care se manifesta prin lipsa  poftei de mancare, anemie, hipersecretie de mucus, hemoragii localizate, exoftalmie, fuziunea lamelelor branhiale, ascită (acumulare de lichid in abdomen). Cea de-a doua forma este cea branhiala care se manifesta prin lipsa poftei de mancare, respiratie greoaie, axfisiere si hipersecretie de mucus. Contaminarea in cazul formei branhiale se face prin apa si contact direct in timp ce forma sanguina se face prin contactul cu lipitori.

Boala in anumite situatii se poate croniciza. Pentru tratarea ei puteti incerca urmatoarele tratamente:

băi cu formalină 250-330 ml/1000 litri apă, timp de 30 minute;
băi cu albastru de metilen 100-200 g/1000 litri apă, timp de 12-24 ore;
băi cu amestec de clorură de var 10 g şi sulfat de cupru 8 g/1000 litri apă timp de 15-30 minute;
băi cu sulfat de cupru 1,5 mg/litru apă, timp de 1 săptămână;
băi cu formalină 150 ml/1000 litri apă, timp de 1 săptămână.

Hexamitiaza
Hexamita salmonis este flagelatul vinovat de aceasta boala care are doua forme de manifestare, una localizata la nivelul tubului digestiv si alta la nivelul tegumentelor. Forma intestinala se manifesta prin lipsa poftei de mancare, fecale transparente, apatie, inot in cerc  si miscari dezordonate, ca in final pestele sa moara prin epuizare.
Forma cutanata se manifesta prin eroziuni cutanate  si ulceratii, iar in randul acvaristilor mai este cunoacuta si sub numele de boala gaurilor in cap, foarte des intalnita la cichlidae.
Din pacate boala este greu de eradicat avand o mortalitate de 70% . In lumea acvaritilor inca nu s-a cazut deacord asupra unui tratament unanim acceptat fpat pentr ucare sa voi prezenta mai multe variante:

– dimetridazol sau sulfat de magneziu 200-300 mg/kg furaj timp de 5 zile, pentru pesti care inca mananca

– calomel 0,2% din furaj timp de 7 zile;

– pasersan 250 mg/kg peşte, timp de 7 zile, in masa apei

– furazolidonă 50-100 mg/kg peşte, timp de 7 zile, in masa apei

– sera bactopur direct, sera fishtamin, sera mineral salt;

– JBL Spirohexol;

– dimetridazol (5 mg/litru) sau metronidazol (7 mg/litru). In stadiu avansat al bolii (excremente transparente, apateie, lipsa apetitului) se schimba 30% din apa; temperatura 30°C;  dupa 8 ore se schimba 25% din apa si se repeta tratamentul timp de 3-5 zile. In cazul in care bola este descoperita din timp medicamantatia se poate adminstra si prin intermediul mancarii.


Reclame

5 răspunsuri

  1. […] de 6-10 zile. In cazul in care faceti un tratament in tot bazinul va recomand sa faceti un … […] Uni Ego / Boli provocate de Protozoare Flagelate « Acvaristica intre pasiune […]

  2. Salut, am creat un forum acvaristic si te invit sa vizitezi la adresa: http://acvaristica.forumgratuit.ro
    Ape limpezi si pesti sanatosi.

  3. explicatimi si mie am si eu un peste cu gauri in cap i-am administrat 20 mlg de benzoat de metronidazol la un acvariu de 200l este bine cat am pus??? / ajutatima va rog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: